Home / Project -en programmamanagement

Project -en programmamanagement

Of u nu aan de start staat van een nieuw project of de uitdaging van een bestaand project staat, het is tijd voor Plan B!

Projectmanagement: Leiderschap en samenwerking

Bij complexe en risicovolle projecten zoeken veel bedrijven zekerheid in dichtgetimmerde contracten, uitgebreide projectplannen en methodieken. Op deze manier verwachten ze een voorspelbaar resultaat te halen. In onze ogen creëer je daarmee schijnzekerheid en een organisatie die stuurt op controle en wantrouwen. Mensen doen wat er van hen verwacht wordt en blijven op hun postzegel zitten. Hierdoor blijft veel potentieel onbenut.

Het komt aan op de menselijke inbreng en samenwerking. Een checklist volstaat niet als het er echt om gaat en we complexe problemen de baas moeten worden. Er zijn verbindingen nodig waarin ieders expertise en potentieel benut wordt. In het spel van belangen, posities, en besluitvorming, neemt Plan B een sturende rol om draagvlak te creëren en besluitvorming te sturen. Tegelijkertijd houden we het projectteam uit de wind om het noodzakelijke inhoudelijke werk te kunnen doen. Dat is wat ons betreft: projectmanagement!

De aanpak

Wij starten altijd met een grondige verkenning van uw vraag en verdieping in de context (zoals bijvoorbeeld de operationele processen van het bedrijf of de fysieke omgeving die mogelijk van belang is). Vervolgens doordenken we mogelijke scenario’s en wijze van aanpak. Hiermee formuleren wij onze visie op uw vraag. In nauw overleg volgt er een Plan van Aanpak. Hiermee voorkomen we dat we in de uitvoering voortdurend ad hoc moeten reageren op zaken die op het project afkomen. We zijn ons bewust van de dynamische omgeving waarin projecten plaatsvinden en managen deze omgeving actief.

Programmamanagement

Wanneer het project onderdeel is van een programma, een complex van onderling samenhangende projecten, kunnen wij u helpen grip te krijgen. Programmamanagement (PGM) is een manier van managen of besturen van een complex van onderling samenhangende projecten en andere inspanningen dat van zeer groot belang is. Vaak passen deze projecten of de aanpak hiervan niet binnen de normale werkwijze van de permanente organisatie. PGM is daarmee een uitstekend handvat voor de permanente organisatie om extra aandacht tijdelijk doelgericht te organiseren.

Het resultaat

De business belangen nemen we altijd als uitgangspunt. Het succes van een project meten we daarom niet af aan de realisatie van het project maar aan de mate van verbetering of continuering van de business.

Naast de inzet van projectmanagers kunnen wij u ook adviseren op verschillende onderdelen binnen uw lopend of voorgenomen project. Bijvoorbeeld met een Project Start Up, bij het begin van uw project, om het projectteam snel kennis met elkaar te laten maken, heldere afspraken overeen te komen en een veilige projectcultuur te realiseren.

Techniek & Psychologie
De business is niet statisch. Veranderingen volgen elkaar snel op, nu sneller dan ooit. Daarom is het vooral bij lange termijn projecten nodig om mee te bewegen met deze veranderingen, weer overeind te komen bij tegenslagen en rigide projectplannen en methodes loslaten. Plan B is in staat deze veerkracht te leveren, ook wanneer het tegen zit.

Iedere individuele expertise is waardevol voor het projectteam, maar alleen als deze ook boven water komt. Of dit nu gaat om individuen uit de organisatie van de opdrachtgever of projectmedewerkers. Daarom creëren we een veilige cultuur waarin teamleden de ruimte voelen om hun eigen expertise, ideeën en twijfels of fouten durven in te brengen.

Het is tijd voor Plan B!

Heeft u een vraag over een lopend project dat maar niet van de grond wil komen of niet het gewenste resultaat bereikt? Of staat u aan de vooravond van een nieuw project maar heeft u nog geen idee hoe u het projectmanagement moet organiseren?

Graag denken wij met u mee. Het ene project is het andere niet en daarom leveren wij uitsluitend maatwerk. We zijn bekend met de vele toegepaste projectmanagement methode en passen alleen toe wat bijdraagt aan het behalen van de gewenste resultaten.

Wilt u van gedachte wisselen over uw project? Neem contact op, we komen graag bij u langs!

Meer weten?

Neem contact op met Juliëtte.

jcortet@planb-advies.nl
+31 (0)6 23 84 37 54

Juliëtte is een bevlogen projectmanager en kenmerkt haar projectmanagement stijl door betrokkenheid en een motiverende aanpak.