Vakantiestress

Krijg jij stress van te veel werkdruk? Of juist van geen werkdruk? 

De vakantie staat voor de deur, maar de lijst met ’to do’ dingen is nog lang. Vreemd genoeg weet ik dat het mij gaat lukken alle acties op tijd af te krijgen. Ik ben nu super gefocust, resultaatgericht en besluitvaardig, rond dingen in één keer af en delegeer wat ik kan. Hoe anders was dat in de piek van de coronatijd.

In coronatijd werden een groot aantal opdrachten uitgesteld, waardoor ik ongepland veel tijd over had. Gaandeweg beproefde ik een vertraging in mijn werktempo. De druk was van de ketel. Ik ging langer over zaken doen en stelde werk uit. Daar werd ik niet bepaald gelukkiger van. Ik voelde me minder effectief en productief en voelde me zelfs enigszins schuldig ten opzichte van collega’s die wel druk waren en meer gedaan kregen in dezelfde tijd. Het ging gepaard met zelfkritiek in de zin van: “Je hebt geen zelfdiscipline, je loopt de kantjes ervan af.”

Het leek wel alsof ik werd gemanaged door de tijd in plaats van andersom! Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Timemanagement bestaat niet

Laat ik beginnen met te stellen dat het een illusie is dat we tijd kunnen managen. Wel  kunnen we managen wat we in de beschikbare tijd doen en hoe we die zo plezierig en effectief mogelijk gebruiken. Het begint natuurlijk met te bedenken wat je het allerliefste doet en waar je de meeste energie van krijgt. Bedenk komende vakantie eens: wat zijn je grootste successen in de afgelopen jaren zijn geweest? Wanneer zat je echt in een goede flow en ging het van een leien dakje? Hoogstwaarschijnlijk kwamen toen passie en kwaliteiten samen.

Hoe pak je dit aan?

Naast deze meer existentiële vragen zijn er ook meer praktische tips, die mogelijk de van nature minder gestructureerde mens (zoals ik) kunnen helpen hun tijd goed te besteden. Dit persoonlijke management heeft natuurlijk raakvlakken met onze visie op Projectmanagement.

Tips:

  1. Durf keuzes te maken, stel prioriteiten. Bedenk: wat doe ik wel en wat kan wachten tot na de vakantie.
  2. Vertaal prioriteiten naar concrete resultaten: Wat wil ik wanneer af hebben binnen welke tijd. Formuleer het in resultaten: Op mijn lijstje staan o.a.: Offerte verstuurd aan klant x, Intakegesprekken met deelnemers gepland, artikel over tijdsdruk gepost, etc. Deel grotere resultaten op in kleinere. Handel indien mogelijk acties direct in één keer af.
  3. Stel een beloning in het vooruitzicht. Een vakantie is natuurlijk de ultieme beloning. Je moet even helemaal niets. En zonder schuldgevoel kan je pas echt lekker luieren. Je kan dingen doen waar je vaak de rest van het jaar minder of zelfs geen prioriteit aan kan geven: echte aandacht voor de kinderen (zonder telefoon), een boek lezen, een lange wandeling maken. Werk naar deze beloningen toe. Ook is deze tip toepasbaar voor na je vakantie: Plan aan het einde nieuwe leuke activiteiten en werk hier naartoe. Door je werk op te delen in kleinere resultaatgerichte periodes met een beloning, kan je korte sprints trekken wat helpt om effectiever te worden.
  4. Ontwikkel rituelen in je leven waar jij en anderen naar uitkijken. Binnen Plan B werken we op vrijdag op kantoor, organiseren we 1 x per maand een teamdag, 1 x per jaar een familiedag en 1 x per jaar een buitenlandreis. We maken bewust tijd voor elkaar,  kijken hier met alle collega’s naar uit en werken hiernaartoe.
  5. Wees niet te streng voor jezelf. Misschien wel het moeilijkste punt. Maar niemand heeft mij verweten dat ik minder productief was. Iedereen wist dat zodra het weer druk werd, ik er weer zou staan. En zo geschiedde.

Namens het team van Plan B: Fijne vakantie allemaal, neem de tijd en rust lekker uit. Dat gaan wij ook doen!

Geschreven door Bernard Sluis, juli 2021